Podkarpackie Kuchnia regionalna

Fotolia-25255918-XS130x100Region podkarpacki słynie z potraw o bardzo tajemniczych nazwach za którymi kryją się proste potrawy zwane: hartaczami, krężałkami, kugielem, bulwiokiem, hałuszkami, małdrzykiem, szabanką, bałabuchami czy krupniakiem. Te lokalne specjały można znaleźć w lokalnych sklepikach, u gospodyń wiejskich czy gospodarstwach agroturystycznych. Natomiast wszędzie w regionie skosztować można wyśmienitych pierogów czy wyśmienitego żuru, który przygotowany na miejscu w ma niepowtarzalny smak i aromat, dzięki wspaniałym produktom produkowanym w regionie podkarpackim. Tajemnicze nazwy potrw wywodzą się z kuchni łemkowskiej oraz ukraińskiej, których wpływy od wieków silnie zarysowały się w kulturze i tradycji regionu.
 Jedną ze starszych receptur przekazywanych sobie z ust do ust od pokoleń od ponad 150 lat są podkarpackie proziaki potocznie zwane prosiakami. Są to przypominające zapachem i konsystencją chleb - placki, pieczone na płycie kuchennej o kształcie owalnym lub prostokątnym. Najlepiej smakują z dodatkiem świeżego wiejskiego masła lub słodkiej śmietany czy zimnym mlekiem. Słynny w regionie jest także chleb flisacki zwany chrupackim oraz powidła śliwkowe z Krzeszowa smażone w wielkich miedzianych kotłach bez dodatku cukru.


Fotolia-24289033-XS130x100Dania tradycyjne przygotowywane przez gospodynie są proste a ich receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. To tworzy się niepowtarzalny smak, staropolskich dawnych receptur. Aby tego doświadczyć warto odwiedzić lokalne karczmy, zajazdy czy gospodarstwa agroturystyczne, bo tylko tam można poznać autentyczną kuchnię Podkarpacia.
 Mało osób zdaje sobie sprawę iż w tym surowym regionie istnieją warunki dla prowadzenia winnic. W ciągu ostatnich lat powstało kilkadziesiąt winnic, które powoli dojrzewają, aby już wkrótce być źródłem oryginalnych podkarpackich win. Najwięcej winnic jest w okolicach Jasła, Rzeszowa i Krzeszowa, stąd także na półki już niedługo trafią szlachetne polskie trunki

 

Przepisy kulinarne


Bałabuchy
Składniki: około 15 dużych ziemniaków, mąka, jajko, podroby, czosnek, cebula, olej do smażenia, sól pieprz do smaku.
 Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie dodajemy mąkę, sól, jajko i wyrabiamy na jednolite ciasto. Formujemy wałeczek o średnicy 5 cm i dzielimy go na równe porcje.
 Farsz przygotowujemy gotując podroby i dodając do nich czosnek i podsmażoną, pokrojoną w kostkę cebulę. Farsz dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. W zależności od upodobań bałabuchy możemy wykonywać z różnym nadzieniem, z kaszą gryczaną, kapustą lub grzybami. Ciasto nadziewamy farszem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni. Bałabuchy gotowe są kiedy osiągną złocisty kolor. Danie najlepiej smakuje w towarzystwie czerwonego barszczu.

Żur owsiany (kyselycia)
Składniki: 300 g mąki owsianej, 250 g drożdży, 1 skrawek chleba, 1 litr wody, 1 łyżka kminku, 1 cebula
 Kyselycię można przygotować z owsianej mąki, płatków owsianych, lub owsianej krupy. Do przygotowania 3-3,5 lita żuru potrzebujemy półlitrowy słoik mąki owsianej, 25 g drożdży, kawałek ciemnego chleba. Składniki zalewamy litrem ciepłej wody, nakrywamy przykrywką i zostawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie wyciskamy masę przez gazę, dolewamy około 2 litry wody, 1-2 łyżeczki kminku i gotujemy mieszając, aby się nie przypaliło. Po zagotowaniu, dodajemy cebuli (można podsmażyć na oleju) czosnek i sól. Na koniec dodajemy liść laurowy, pieprz, olej lniany. Żur najlepiej smakuje z ziemniakami, chlebem, gotowanym bobem lub fasolą.

Krężałki
Składniki: 1 duża kapusta, 1 główka czosnku, sól, czysta woda (źródlana lub mineralna niegazowana), olej lub śmietana
 Kilka małych główek kapusty dzielimy na ćwiartki i gotujemy. Kiedy będą miękkie, odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przegotowaną wodę studzimy, solimy i dodajemy 5 ząbków czosnku, uprzednio rozgniecionych. Do wywaru wkładamy ugotowaną kapustę i odstawiamy na kilka godzin. To proste danie najlepiej smakuje z ziemniakami, polane śmietaną lub olejem słonecznikowym.

Halyszki ziemniaczane (kartoplani haluszki)
Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki maki pszennej, 1 cebula, 100 g masła
 Obrane ziemniaki trzemy na tarce, lekko odcedzamy prze gazę i dodajemy 1 – 2 jajka, 2-3 łyżek mąki, sól. Ciasto mieszamy i robimy halyszki wielkości włoskiego orzecha. Gotujemy 6 – 8 minut w posolonym. Danie najlepiej smakuje z podsmażoną cebulką na maśle, oleju, a najlepiej ze skwarkami lub posypane serem lub bryndzą.

Najnowsze zdjęcia